Cikkek, interjúk

Szerző: Bodnár Barbara

– Amikor néhány évvel ezelőtt találkoztunk egy Gestalt-képzéseden, rögtön lenyűgöztél. S ha bárkivel beszélgetek, az derül ki, hogy imádnak a szakmabeliek. Ezt nem tudom, hogyan csinálod, és valószínűleg ha megkérdezem, nem is tudod megmondani…
– Egy kicsit tudok róla mondani. Szerintem nem személy szerint engem imádnak, hanem azt a munkát, amit együtt csinálunk. A gestaltos működést imádják. Fontos kettéválasztani, hogy nem az én személyem az, ami egy ilyen erős hatást csinál, hanem a módszer maga – amit én az évek alatt megtanultam elég jól működtetni. Szerintem mindenki nagyon szereti, amikor az „itt és mostban” dolgozunk, és nem arról beszélünk, hogy mi hány éve hogyan nehéz vagy megoldhatatlan, vagy a jövőben hogy lesz valami, vagy nem lesz. Arról beszélünk, hogy most mi van. A „most mi van”-nak van egy ilyen ereje, az mindenkit fókuszba hoz, ott a jelenlét erősödik fel. És amikor a jelenlét felerősödik, abban mindenki szeret lenni – mert abban van energia.

Tovább…

Szerző: Horváth Tünde, MCC

Megjelent a Coachszemlében.

Örkény István Az utolsó meggymag című egyperces novellája arról szól, hogy a nagy katasztrófa után összesen négy magyar marad életben Magyarországon, akik egy meggyfa alatt arra jutnak, kellene valami emléket hagyniuk maguk után. A négyből az egyik nagyot hall, kettő rendőri felügyelet alatt áll, a negyedik pedig azt hajtogatja, hogy ennél butább ötletet ő még nem hallott. Aztán mégis fejtörésbe kezdenek, és komoly brainstorming után (követ faragni, fa kérgébe üzenetet vésni, egy követ feldobni) abban maradnak, hogy két kő közé elrejtenek egy meggymagot, és az lesz az örök emlékeztető. Csakhogy a meggyszezon már a végére járt, és a fáról az összes meggyet megették, sőt még a magokat is apróra törték, és azt is mind megették. Ekkor annak, amelyik az elején ellenezte az ötletet, de később mégis lelkes támogatóvá vált, eszébe jutott, hogy egy aszott meggy fennmaradt a fa legtetején, mert azt nem érték el.
Alaposan átgondolják a teendőket, és megtervezik a folyamatot, hogy ki kinek a vállára fog állni, hogy lehozzák az utolsó meggyet. Viszont amikor a negyedik nagy üggyel-bajjal a másik három vállán felmászik a fa tetejére, elfelejti, hogy miért mászott fel oda. A többiek kiabálnak, hogy hozza már le azt az összeaszott meggyet, de mindhiába, mert ő az, amelyik nagyot hall.
A teamek sikertelensége sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, állítja Richard Hackman, a Harvard Egyetem professzora (2009).

Szerző: Horváth Tünde, MCC

Megjelent a Coachszemlében. 

Néhány héttel ezelőtt Skype-on beszélgettem egy korábbi ügyfelemmel, aki egyszer csak témát váltott, és azt mondta: „nagyon szívesen részt vennék az ellenállásokról szóló online képzéseden, de nem tudok menni, mert rögtön az első alkalommal nem leszek otthon”. Ezután lelkesen arról mesélt, hogy azért nem lesz otthon, mert a januári hideg elől egy napfényes atlanti-óceáni szigetre mennek pihenni. Megkérdeztem tőle, hogy a szállodában lesz-e internet. „Igen, persze”, jött az azonnali válasz. Akkor részt tudsz venni, mondtam, ha a családod nem bánja, hogy szerdán vacsora előtt pár órára visszavonulsz. „Tényleg!”, vágta rá az ügyfelem, „Ez nem jutott eszembe! Hiszen pont ez az online képzés lényege, hogy bárhol lehetek, csak internet kell, és kész!”

A kezdeti tapasztalatok

2008-ban költöztem Magyarországról az Egyesült Államokba, és az évek során abból kreáltam üzleti előnyt, ami akkor a legnagyobb akadálynak tűnt: a köztem és a meglévő ügyfeleim között húzódó tízezer kilométeres távolságból.

Tovább…

Szerző: Horváth Tünde, MCC

Megjelent a Coachszemlében.

“Én azt tanultam meg a karrierem során, hogy amikor arra van szükség, hogy vezetőként gyorsan fejlődjön az ember, akkor két dolgot kell szem előtt tartani: az egyik, hogy mik a személyes vakfoltjaim, a másik, hogy hol vannak a személyes komfortzónám határai. Nagyon nehéz a saját vakfoltjainkat meglátni, és nagyon könnyű a komfortzónánkba visszatáncolni, mert az emberek azt szeretik, ami ismerős.”

Mindezek a mondatok Francisco D’Souza szájából hangzottak el, és a múlt vasárnapi New York Timesban jelentek meg. D’Souza aCognizant nevű cégóriás alapítója és első számú vezetője. Az alapítás évében, 1994-ben annyian voltak, hogy mindenki mindenkit ismert, ma százhatvanezer ember dolgozik náluk.

Engem nagyon megérintett a vele készült interjú.

Tovább…

Szerző: Horváth Tünde, MCC

Megjelent az Üzlet és Pszichológia 2013. áprilisi számában.

Egyszer egy milliárdosnő keresett meg azzal, hogy a munkája során összecsapnak a feje felett a hullámok, tudnék-e neki coachinggal segíteni? Az első ülést soha nem fogom elfelejteni. A New York-i irodája falán egy akkora Matisse kép lógott, mint egy vetítővászon. Amikor szervírozták a kávét, ügyfelem rutinos mozdulattal tette le a földre az asztalon álló gyönyörű Henry Moore szobrot, hogy elférjenek a csészék.

Tovább…

Megjelent a HR Portálon

– Egy évvel ezelőtt szerezted meg a Master Coach fokozatot az International Coach Federationnél (ICF). Mit jelentett számodra ez a mérföldkő, és milyen izgalmas szakmai témák foglalkoztatnak most?

– Igen, most egy éve, hogy az ICF-től megkaptam a gratuláló emailt. Nagyon örültem neki, és óriási megkönnyebbülés is volt, hogy elsőre minden sikerült. A Master Coach akkreditáció megszerzése egy teljes évet vett igénybe, mert rengeteg dokumentációval, valamint nagyon komoly írásbeli és szóbeli vizsgával jár. 2500 ügyfél órát és 200 órányi coach képzést kellett igazolni. Az írásbeli vizsga pedig olyan érzés volt, mint lefutni egy maratont.

Tovább…

Interjú Horváth Tünde, MCC-vel. Megjelent a Magyar Coachszemlében
MC: Milyen belső erő hajt és motivál téged, hogy előadj?

HT: Számomra minden előadás egy nagy belső kirándulás. Kutatok, reflektálok, agyalok, és nagyon sokat olvasok ebben az időszakban. Iszonyú izgalmas belső utakat járok be, ez az egyik hajtóerő számomra. A másik a szakmai felelősségtudatom. Fontosnak tartom, hogy beszéljek a szakma szépségéről, és hogy megmutassam azt a szakmai standardot, azokat a szakmai aspektusokat, amik fontosak ahhoz, hogy valaki magas színvonalon tudja a coachingot csinálni. Aztán az évek alatt arra is rájöttem, hogy a nyilvános előadásaim komoly marketingeszközzé váltak. Ez csak nemrég tudatosult bennem, ahogy egyre többen azzal keresnek meg, hogy „hallottalak előadni, érdekel, ahogy dolgozol, szeretnék veled dolgozni”.

MC: Mitől van teltház? Mitől sikeres egy előadás?

Tovább…