Stabil és magabiztos szakmai identitást fejlesztünk

Team Coaching
 

Orchestra_Round.jpg

 

Mindannyian láttunk már csapatokat úgy dolgozni, hogy az volt az érzésünk, mintha ugyanazt a zenét játszanák, csak különböző szólamokon.

Mi a titkuk az ilyen csapatoknak?

Peter Senge szerint az összehangoltság, a rendszergondolkodás és a csapaton belüli tanulás maximalizálása, amelyet a dialógus és a vita tudatos váltogatásával lehet elérni.

 A Gestalt Coaching Center két team coaching módszert alkalmaz a fentiek elérésére.


 


1. Team munka közbeni team coaching

Lényege, hogy a team coach egy feladat végzése közben figyeli meg a teamet, majd vagy a feladat közben félbeszakítja őket, vagy egy munkaszakasz végén visszajelzést ad, és a team tagok ennek  alapján új viselkedési mintákat próbálnak ki, illetve gyakorolnak be.

Ilyen feladat lehet az új stratégia kialakítása, projekt indítás, projekt lezárás, egy nehéz ügyfeles helyzet kezelése, termékfejlesztés, stb.

A team coach az ülés során visszatérő mintázatokat keres abban, ahogy a team tagjai kommunikálnak egymással, illetve elvégeznek egy feladatot. A coaching intervenciói során ezeket a mintázatokat nagyon konkrét adatokkal támasztja alá annak érdekében, hogy a team a visszajelzésből azonnal felismerje a saját működését. A visszajelzés integrációja után a team coach gyakran egy kísérletet javasol, amit sokszor ott spontán talál ki. A kísérlet lényege, hogy a fejlesztendő területet gyakoroltassa a teammel annak érdekében, hogy az is be tudjon épülni a kompetenciáik közé.

 

2. Action Learning Team Coaching

Az Action Learning (akció tanulócsoport) módszerrel a szervezetek egyszerre oldanak meg komplex problémákat és fejlesztik vezetőiket, hiszen az Action Learning csapatok résztvevőit a módszer arra készteti, hogy egymással együttműködve, alapos feltárás után kreatívan oldjanak meg problémákat.

A team tagjai dolgozhatnak ugyanannak a szervezeti projektnek vagy problémának a különböző szeletein vagy akár teljesen különböző projekteken.

 Az Action Learning módszer kiváló olyan esetekre, amikor egy szervezetben

  • vezetésfejlesztésre van szükség, de NEM tréning eszközökkel;
  • talent management, ill. high-potential programokat szeretnének elindítani vagy megújítani;
  • az együttműködést szeretnék fejleszteni, de NEM csapatépítő tréningekkel;
  • futó vagy induló projektekhez, illetve problémamegoldáshoz van szükség egyszeri vagy rendszeres támogatásra;
  • tanulószervezeti kultúrát szeretnének bevezetni és meghonosítani;
  • a résztvevők egyszerre csak fél vagy egy napot tudnak távol lenni a munkától.

 Az Action Learning Team tagjai együtt és egymástól tanulnak azáltal, hogy valódi problémákon dolgoznak, és a saját tapasztalataikra reflektálnak.

Gestalt Alapok a Vezetoi Coachingban

Ezen a képzésen a résztvevők mindent megtanulnak ahhoz, hogy coachként el tudjanak kezdeni dolgozni. A stabil keretek kialakításától kezdve a pontos megfigyelésekig, az erőteljes kérdésektől a magabiztos jelenlétig.